Saturday, September 3, 2011

Oreo Cheese Cake

Bahan - bahan:

1. 1 cawan whipped cream
2. 1 cawan biskut Oreo (Original) yang telah dihancur2 kan
3. 100 gram biskut Oreo (Chocolate Crème) juga dihancur2 kan.
     * Elak guna blender kerana biskut akan terlampau hancur
4. 50 gram biskut Oreo (Chocolate Crème) patahkan kasar2 (untuk hiasan)
5. 2 sudu besar jus lemon - saya ganti dengan 1 sudu sunquick oren
6. 3 sudu kecil gelatin (cairkan dengn 1/4 air panas). Cairkan hanya bila nak guna. Kalau cairkan awal2, nanti gelatin mengeras.
7. 3/4 gula kastor/gula halus
8. 500 gram creame cheese PHILADELPHIA (2 blok 250 gram)



9. 50 gram butter/mentega yang telah dilembutkan.

Cara - cara:


1. Sapukan butter yang sudah dicampur dengan biskut oreo yang telah dihancurkan pada springform pan (20cm). Springform - acuan boleh dibuka di sekeliling.


2. Pukul cream cheese bersama gula sehingga kembang.
3. Masukkan bancuhan gelatin, jus lemon, whipped cream, and biskut Oreo (Chocolate Crème).
4. Tuang bancuhan dalam acuan yang disiapkan tadi. Simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit.


5. Taburkan lebihan biskut oreo di atas dan masukkan lagi ke dalam peti sejuk selama 2 jam ataupun bila kek sudah agak keras.


Untuk gambar di atas, saya guna Blueberry Filling untuk tambah perasa. So, sebelum tabur lebihan biskut oreo as topping, sapukan dulu Blueberry Filling di atas, lepas tu baru taburkan biskut Oreo. 


Boleh jugak kalau nak guna Cooking Chocolate. Slamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment