Saturday, September 24, 2011

Sambal Udang Petai


Bahan - bahan:

500 gram udang
Petai yang telah dikikis kulit
Cili kering yang telah direbus dan dibuang biji
2 ubi bawang besar
Sedikit belacan
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa

Cara - cara:

1. Kikis petai, kemudian belah biji petai kepada dua bersama tulangnya (cara utara). Jika keluarkan biji sahaje pun ok. 
2. Rendam petai bersama garam untuk hilangkan rasa kelat.
3. Blend cili yang telah direbus bersama bawang besar dan belacan.
4. Tumis bahan blend sehingga pecah minyak.
5. Masukkan petai dan biar sehingga empuk. 
6. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Sambal lebih sedap jika manis.
7. Masukkan air asam jawa untuk menambah sedikit kuah. Namun jangan terlalu cair. Lebih sedap jika pekat sedikit. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment