Ikan Tongkol (juga dipanggil Ikan Kayu) merupakan sejenis ikan yang kurang mendapat sambutan di kalangan kita kerana rasanya yang kurang enak dan kasar. Namun, jika dimasak dengan resepi yang sesuai, Ikan Tongkol mampu menjadi hidangan yang hebat dan sedap!
Mari cuba ;)
1. Bersihkan seekor ikan tongkol.
2. Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
3. Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
4. Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
5. Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
6. Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
7. Asingkan ikan yang telah digoreng.
8. Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
9. Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api.
Nampak sedap kan? :) Cuba lah!
No comments:
Post a Comment