Friday, November 12, 2010

Kek Batik

Kek Batik adalah sejenis kek yang hampir semua orang pernah makan, dan semua orang pon suka.
Tambah2 budak2 kat asrama, kek ni jela yang paling senang dan mampu dibuat secara diam2 kat dorm sebab kek ni x perlu bahan2 yang grand2, juga oven untuk disiapkan.
Dalam menghasilkan kek ni juga, saya hampir pasti banyak versi resepi untuk kek ni, btol x?
Tapi di sini, saya nak berikan resepi yang saya sendiri dah cuba berkali2 dan memang sedap, mudah, berbaloi2, berbanding dengan resepi2 laen.
Sesuai untuk anda yang baru nak berjinak2 dengan dapur ;)



1. Gorengkan kacang tanah tanpa mintak sehingga ia garing. Kemudian ramaskan kacang supaya kulitnya tertanggal dan ia akan terbelah dua. Kuantiti kacang bergantung kepada selera anda.
2. Panaskan 2 cawan mentega di dalam kuali.
3. Masukkan 2 cawan susu cair dan biarkan ia mendidih sebentar.
4. Kemudian, masuk 2 cawan milo, 1 cawan nestum, dan 2 sudu serbuk koko ke dalam kuali tersebut.
5. Setelah beberapa ketika, tutup api. Asingkan sedikit 'kuah' ini untuk topping. Ia juga perlu disejukkan selama 1 minit sebelum memasukkan biskut untuk mengelakkan biskut menjadi lemau dan tidak rangup.
6. Masukkan biskut marie (sebungkus) yang dipatah dua. Untuk kek lebih rangup dan sedap, pastikan biskut tidak dipatahkan lebih dari dua kerana ia akan hancur.
7. Masukkan juga kacang yang telah digoreng tadi.
8. Masukkan biskut tadi ke dalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Mampatkan.
9. Sapu topping di atas permukaan kek untuk mendapatkan kemasan yang cantik. Jika tidak sapu topping, jadilah seperti gambar di atas (kek seperti hancur2 di atas). Kurang cantik la untuk masuk kat blog hehe.


Kacang tanah boleh juga ganti dengan badan, walnut, chestnut, etc!

No comments:

Post a Comment