Friday, November 12, 2010

Baked Macaroni (Makaroni Bakar)


1. Rendam 160 gram (1/3 bungkus daripada sebungkus 500 gram) makaroni beberapa jam untuk melembutkannya. 
2. Setelah agak lembur, celur makaroni selama 5 minit. Kemudian, tos.
3. Tumis 3 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, daun kari, dan 2 sudu besar rempah daging.
4. Apabila pecah minyak, masukkan 1/2 bungkus daging cincang Ramly.
5. Setelah daging empuk, masukkan gula dan garam secukup rasa. Boleh masukkan juga mix vegetables (sayur beku campur) jika suka.
6. Masukkan makaroni dan tunggu sampai kering.




7. Sapukan mentega pada loyang. Masukkan bahan gorengan ke dalam acuan dan tekan supaya padat dan rata.
8. Pecah 6 biji telur dan masukkan 1 sudu besar tepung gandum, dan sedikit garam.
9. Tuangkan bancuhan telur tersebut ke atas makaroni di dalam loyang. Jangan kacau adunan loyang.
10. Bakar makaroni tersebut selama 45minit dengan suhu 180'.
11. Sesudah masak, sapu cili sos di atas permukaan makaroni. Taburkan juga bawang goreng, daun bawang, daun parsley/sup, dan cili masak di atas permukaan makaroni. Sedia dipotong dan dihidangkan.  
                     

2 comments:

  1. ni ke masakan yang ko kecoh semalam tu??
    kt palong ade kedai jual ni...satu pinggan 3posen je...xleh market..untung takde

    ReplyDelete
  2. Terima kasih share recipe nie !!! Saya dah lama sgt cari specifically makaroni bakar yang berdaging tumis serbuk kari dan lepas bakar disalut cilisos sikit dan daun bwg, bwg goreng. Byk recipe di internet ade cheese so bukan apa yang dicari. Zaman 90s masa kecik di ipoh mak saya suka order 1 corningware besar makaroni nie dari kawan kerja yang menjaja. Rindu sgt nak masak untuk taste balik. Once again... Thank u !!!!

    ReplyDelete