Tuesday, November 9, 2010

Prata Puff

1. Sebaiknya gunakan roti prata instant jenama 'Kawan' atau 'Karts.'
2. Biarkan roti prata di luar peti ais untuk seketika (untuk dilembutkan).
3. Potong kepingan tersebut kepada 4 bahagian.

 

4. Letakkan inti di atas setiap kepingan prata yang dipotong. Inti yang boleh digunakan adalah sardin, ayam atau daging serunding, kentang, dsb. perlulah dipastikan yang inti tersebut kering.



5. Lipat dua setiap potongan prata itu.  




6.  Kelim bahagian tepi prata dengan garfu.
 


 7. Buat 3 ke 4 hirisan (bergantung kepada saiz doh) di bahagian atas doh.



 8. Sapukan permukaan doh (atas sahaja) dengan telur (sebaiknya merah sahaja) yang telah dipukul bersama secubit garam.




9. Bakar doh di dalam ketuhar selama 20 - 30 minit pada suhu 180'. Pastikan ketuhar dipanaskan terlebih dahulu.




 Hasil yang memberangsangkan :)




Sedia dihidangkan. Lebih enak dimakan panas2 bersama kopi Che Nah :D

No comments:

Post a Comment