Tuesday, November 9, 2010

Pie Tee (Pie Singapore)

 

Inti:

1 batang karot.*
1 ketul ubi sengkuang.*
15 batang kacang buncis/ kacang panjang.*
2 biji telur.
50sen udang kering (1 genggam).
1 labu bawang besar.
3 ulas bawang putih.
1 kiub daging.
Sedikit udang basah (jika suka).

* hiris panjang2.

Cara -cara:

1. Tumbuk lumat: Bawang putih, bawang besar, udang kering.
2. Tumis bahan tumbuk, masuk kiub.
3. Masuk sayur2, kemudian telur.
4. Tambah garam secukup rasa.
5. Toskan supaya kering.


 

Kulit:

1 cawan tepung gandum.
1 sudu besar tepung beras.
1 cawan air.
1 biji telur.
Secubit garam.

Cara - cara:

1. Blend semua bahan.
2. Tapis bahan.
3. Panaskan acuan dalam deep fryer (atau guna kuali biasa dengan minyak yang banyak).
4. Setelah betul2 panas, celupkan 3/4 acuan ke dalam bancuhan.
5. Goreng di dalam deep fryer. Semasa goreng, celupan akan mudah tanggal. Jadi, perlu kawal celupan dari tanggal terlalu cepat bagi mengelakkan celupan kecut/ melekat.
6. Apabila celupan (kini kelongsong) sudah agak keras, barulah dibiarkan sehingga kekuningan.
7. Apabila sudah kekuningan, angkat dan telangkupkan untuk mengetos minyak.
8. Boleh digoreng dalam kuantiti yang banyak sekaligus dan disimpan dalam bekas kedap udara (seperti dalam gambar di atas).

          Acuan                           

Sos: 

100 gram cili kering (direbus, buang biji).*
1 labu bawang putih.*
100 gram kismis.*
* Blend.

Cara - cara:

1. Tumis bahan blend sehingga garing.
2. Masukkan cili sos, gula dan garam. Biar pekat.




Untuk Hidangan:

- Masukkan inti ke dalam kelongsong.
- Kemudian, tuangkan sedikit sos (atau sos cili) di atas inti. 

* Seeloknya, jangan isi inti terlalu awal. Isilah sebaik saja mahu dihidangkan kerana kelongsong mudah lemau dan akan menjadi tidak rangup.


Siap untuk dihidangkan! :)

1 comment: