Saturday, January 1, 2011

Kari Udang

 

Bahan tumbuk:

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu jintan manis

Rempah:

4 sudu besar rempah daging Babas (bancuh dengan air)
1/2 bahan tumbuk
1 sudu kerisik

Cara - cara:

1. Tumis bahan tumbuk bersama 2 tangkai kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 2 biji pelaga, dan daun kari.
2. Apabila bahan tumbuk sudah garing, masukkan bancuhan rempah dan kacau sehingga pecah minyak. Masukkan 2 keping asam keping dan ubi kentang yang dibelah dua.
3. Masukkan pati santan mengikut kuantiti kuah yang diinginkan. Pastikan kuah pekat.
4. Masukkan udang dan masak sebentar. Masukkan gula dan garam, dan pastikan udang tidak dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia kecut. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment