Thursday, December 30, 2010

Daging Masak Hitam

  

Bahan - bahan:

Bahan A: - 15 tangkai cili kering
                      - 3 sudu jintan manis
                      - 1 sudu jintan putih 
* goreng minyak dan blend dengan bahan B

Bahan B: - 4 ulas bawang merah 
                      - 1 ulas bawang putih
                      - 1 inci halia
* blend bersama bahan A. 

Bahan C:  - 1 tangkai kulit kayu manis
                       - 2 kuntum bunga lawang
* goreng minyak, kemudian tumbuk kasar.

1. Perap daging bersama bahan A, B, dan C. Tuangkan juga kicap sehingga gelap warna perapan.
2. Setelah diperap kira2 3 jam (atau seeloknya 1 malam), tumis bahan perapan dengan minyak.
3. Apabila daging empuk, masukkan 1 sudu gula merah. Jika mahukan ia sedikit berkuah, masukkan sedikit air asam jawa. Namun untuk lebih sedap, pastikan ia pekat.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan juga 1 sudu kerisik apabila daging hampir siap dimasak.
6. Masukkan hirisan bawang besar, cili merah, dan cili hijau sebagai hiasan.

* boleh juga masukkan sedikit bunga kincan jika mahu.

No comments:

Post a Comment