Friday, December 31, 2010

Ikan Masak Asam Pedas


1. Tumbuk 4 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih yang dihiris, sedikit belacan, 1 inci halia, dan 2 genggam cili kering.
2. Tumis bahan tumbuk bersama sedikit serai yang telah dititik sehingga garing.
3. Masukkan masukkan sedikit air asam jawa (mengikut kuantiti kuah), diikuti dengan gula dan garam, juga 2 keping asam keping.
4. Apabila sudah mendidih, masukkan daun kesum dan bunga kantan.
5. Kemudian, masukkan ikan dan biarkan ia masak seketika. Sedia dihidangkan.


Melaka Style: 


1. Tumbuk bawang merah, cabai kering, secubit jintan merah dan jintan putih, 1 sudu besar ketumbar, dan 10 biji lada hitam.
2. Rebus bahan tumbuk bersama daun kesum.
3. Masukkan asam keping.

No comments:

Post a Comment