Bahan - bahan:
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cawan mentega
Sedikit minyak (terpulang selera)
3 tangkai bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
2 sudu besar lada hitam
Beberapa tangkai daun kari
4 biji pelaga
6 kuntum bunga cengkih
100 gram/ 1/2 cawan kismis
100 gram gajus / 1/2 cawan gajus
Cara - cara:
Sedikit minyak (terpulang selera)
3 tangkai bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
2 sudu besar lada hitam
Beberapa tangkai daun kari
4 biji pelaga
6 kuntum bunga cengkih
100 gram/ 1/2 cawan kismis
100 gram gajus / 1/2 cawan gajus
Cara - cara:
1. Panaskan sedikit mentega. Tambah minyak jika perlu.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, daun kari, lada hitam, dan pelaga.
3. Setelah garing, masukkan kismis dan gajus.
4. Apabila kismis menjadi kembung, masukkan air yang telah disukat. Sukatan air kepada beras adalah 4:3. Jika mahu, boleh jugak masukkan susu. Sukatan susu, air, dan beras adalah 1:3:3.
5. Apabila air dan susu telah mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan beras dan kacau sehingga kering. Pastikan api dinayalakan besar agar nasi tidak lembik dan cepat kering. Pastikan juga nasi sentiasa dikacau dengan senduk sementara menunggu ia kering agar tidak hangit dan berkerak.
7. Tunggu seketika selepas nasi itu kering. Sedia dihidang. Nasi boleh dihidangkan bersama Daging Masak Hitam (untuk resepi sila lihat post http://akupunyabelanga.blogspot.com/2010/12/daging-masak-hitam.html), dsb.
Nasi Minyak yang dihidangkan bersama Daging Masak Hitam |
No comments:
Post a Comment