1. Cuci beras dan masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan pati santan ke dalam periuk itu. Sukatan santan kepada beras adalah 4:3. Jika kelapa parut digunakan, sukat air secukupnya dan terus blend menggunakan air yang telah disukat tadi.
3. Hiris 3 ulas bawang merah dan 1 inci halia. Masukkan bahan ini ke dalam periuk, bersama - sama 1 tangkai kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, sedikit lada hitam, dan sedikit serai yang telah dititik. Masukkan juga gula dan garam secukup rasa.
4. Masak nasi di atas api. Apabila nasi hampir kering, masukkan sehelai daun pandan yang telah disimpulkan.
5. Biarkan nasi kering seketika. Nasi siap dihidangkan bersama sambal ikan bilis/ikan (untuk resepi sila rujuk post http://akupunyabelanga.blogspot.com/2011/01/sambal-sotong-kering.html), telur rebus, timun, dan kacang.
No comments:
Post a Comment